הדברת חרקים, מכרסמים וזוחלים
הדברת חרקים, מכרסמים וזוחלים

עש

סדרת הפרפראים (LEPIDOPTERA)

סדרה הכוללת כ-150,000 מינים, בארץ חיים כ-2,300 מינים. לכולם 2 זוגות כנפיים גדולות וקרומיות מכוסות בצפיפות על ידי קשקשים רחבים

לחלק מהמינים הפעילים בלילה, איברי שמע הנמצאות בפרק האחורי של החזה ומאפשרות להם להימלט מטורפיהם העיקריים – העטלפים.

אמצעי התקשורת העיקרי במינים הפעילים בלילה, הינו חוש הריח, בדרך כלל על ידי פרומונים שהנקבה מפרישה וביכולתם למשוך זכרים אף ממרחק של כמה קילומטרים.

משפחת העשיים (Tineidae)

משפחה זו כוללת כ-2,000 מינים ובארץ ידועים כ-60 מינים. אורך גופם לרוב עד 10 מ"מ וצבעיהם אינם בולטים. הזחלים ניזונים מחומר אורגני מת כגון צמר, פירות יבשים ופטריות. לעיתים חיים הזחלים במטווה בצורת צינורות אותם הם גוררים ממקום למקום עד לשלב ההתגלמות. גם לגולם יכולת תנועה.

עש הבגדים (Tineola biselliella)

הכנפיים הקדמיות צהבהבות והאחוריות אפורות. פעילים בעיקר בלילה ונמשכים לתאורה. הזחלים לבנים בעלי ראש חום וחיים במטווה בד פתוח משני הצדדים. מזון הזחל הוא בעיקר צמר ונוצות אותם הוא נוהג לכרסם מבגדים. בגמר גידולו עוזב הזחל את צינורו וטווה פקעת סגורה. עש הבגדים נחשב למין הנחשב למזיק קשה של בדים.

משפחת העשפריים (Tortricidae)

משפחה זו מונה כ-3,500 מינים, בישראל כ-100 מינים. הנפוצים בעיקר בארצות בעלות אקלים ממוזג. הם פעילי לילה. הזחלים במרבית המינים חיים בהסתר – בין עלים, בפקעות, בפרחים, בפירות ועוד. מיני עש זה נחשבים למזיקים של גידולים חקלאיים ושל יער.

משפחת העשבחנינים (Gelechiidae)

משפחה המונה כ-5,000 מינים מהם כ-165 חיים בארץ. הבוגרים קטנים ומחושיהם דקים. בשעת מנוחה כנפיהם מונחות בצורת גג על הגב. הזחלים צמחוניים וחלקם נחשבים למזיקי חקלאות קשים מאוד.

עשבחנין התבואה (Sitotroga cerealella)

צבע הבוגרים הוא חום-צהבהב ואורך גופם עד 9 מ"מ. כנפיו נראות כמשי והוא פעיל יום. הנקבה מטילה עד 180 ביצים באזורי תבואה, הזחלים חודרים לגרגרים ומכרסמים את תוכנם. ביכולתם להקים כ-6 דורות בשנה. מין זה תוקף במחסני תבואה וניזון מכל סוגי התבואה אך מעדיף חיטה.

משפחת העשנוריים (Pyralidae)

משפחה זו מונה כ-10,000 מינים, ידועים בארץ כמה מאות מהם. אלו הם עשים קטנים בעלי בחנינים ישרים או מכופפים אחורנית וכנפיים עם קצוות מעוגלים. מינים מסוימים במשפחה זו נחשבם מזיקי מוצרים מאוחסנים.

עשנור הקמח (Plodia interpunctella)

מכונה גם "עש הקמח ההודי". נפוץ בעיקר באזורים ממוזגים אך מין זה הוא קוסמופוליטי. מתרבה על גרעינים של קמח, סובין, אגוזי אדמה ובחציר. הנקבה מטילה עד 400 ביצים.

עשנור התמר (Cadra cautella)

תפוצתו קוסמופוליטית ובישראל נפוץ מאוד. הכנפיים הקדמיות אפורות, והכנפיים האחוריות לבנות עם מעטה משי, לשני זוגות הכנפיים יש ציציות. הזחלים לבנים ובעלי ארבע שורות של נקודות בצבע ארגמן על הגב. מין זה חי ומתפתח בשדה אך מוחדר למחסנים על ידי חומר נגוע המגיע מהשדה. הזחלים תוקפים מגוון רחב של פירות יבשים כבר בתהליך ייבושם ומעדיפים צימוקים, משמש, תאנים, אפרסקים ואגסים. הנקבות מטילות ביצים על גבי פרי יבש או בתהליך ייבוש המשמש מזון לזחלים מיד עם בקיעתם.

עשנור החרוב (Ectomyelois ceratoniae)

נפוץ במקומות רבים בעולם ובכל ישראל. הבוגר אפור, מוטת כנפיו עד 28 מ"מ. הזחל ורדרד ומתפתח בחרוב, אשכולית, תפוח, שיזף, שקד, תמר ותאנה. ההטלה מתבצעת בפרי מאוחסן. הנקבה מטילה עד 300 ביצים והזחלים מתחפרים בפרי ומתגלמים בתוכו. בגופם של זחלי עשנור החרוב מתפתחים מזיקים נוספים כגון הצרעה הטפילית ברקונית החרוב, וזריבוב החרוב וטפילים נוספים.

עשנור הדונג (Galleria mellonella)

מוכר בכינויו "עש הדונג הגדול". תפוצתו של מין זה היא קוסמופוליטית ונחשב למזיק של כוורות. מוטות כנפיו יכולות להגיע עד ל-36 מ"מ, הכנפיים הקדמיות אפורות עם נקודות וקווים כהים. לאחר ההזדווגות חודרת הנקבה לתוך כוורת דבורים ומטילה את ביציה בקבוצות של עד 100 ביצים, הנקבה מטילה במהלך חייה כ-1500 ביצים. הביצים מוטלות תוך ימים ספורים ולאחר ההטלה הנקבה מתה. הזחלים ניזונים מדונג וחודרים לחלות דבש.

עשנוריר הדונג (Achroia grisella)

מוכר בכינויו "עש הדונג הקטן" מוטת כנפיו היא עד 25 מ"מ. זהו מין קוסמופוליטי ואורח חייו דומה לזה של עשנור הדונג. צבעו אפור, הכנפיים האחוריות בהירות יותר ומשולשות. זחליו ממעטים בטווית קורים ומתגלמים בתוך החלות או שרידיהם.

משפחת עשי המחסן (Phycitidae)

בני משפה זו הם העשים המזיקים החשובים והשכיחים ביותר במזון מאוחסן. הם תוקפים מגוון רחב של מוצרים.

עש המחסן הטרופי (Almond moth)

מין זה נפוץ מאוד בישראל עקב מזג האוויר החם השורר בה, הוא רגיש ביותר לקור ואינו יכול להתקיים במחסנים מקוררים. הכנפיים הקדמיות של הבוגר בצבע אפור-חום עם דוגמא ומוטת כנפיו מגיעה ל-20 מ"מ. נחשב מזיק קשה בקמח ובדגנים אחרים. הנקבות מטילות ביצים דביקות על מזון מאוחסן.

עש הקמח (הים תיכוני) (Mediterranean flour moth)

מין זה נפוץ מאוד בטחנות קמח ונחשב שם למזיק עיקרי. צבע גופו אפור-כחול ומוטת כנפיו 28 מ"מ. הכנפיים הקדמיות אפורות-כחולות ועליהן קווי זיגזג עדינים. הזחל בצבע ירקרק ובמשך הזמן הופך לצהוב ורדרד. גורם לנזק במוצרים קמחיים ולעיתים מצוי בדגנים.

משפחת התהלוכנים (Thaumetopoeidae)

בישראל חיים כ-3 מינים מתוך 100 המינים במשפחה זו. הבוגרים עפים בלילה והם קצרי חיים. הביצים מוטלות על ידי הנקבה בתטולה אחת ומכוסים כולם יחד בצבר קשקשים. הזחלים שעירים ובחלק משערותיהם מצויים כאלו ארסיות המעוררות דלקות בעור, בעיניים ובמערכת הנשימה. עם סיום שלב הזחל, צועדים אלו בתהלוכה, בראש השורה תמיד עומדת נקבה, לעבר האדמה שם הם יתגלמו ומכאן נגזר שם משפחתם.

תהלוכן האורן (Thaumetopoea wilkinsoni)

זהו המין החשוב ביותר בישראל ממשפחה זו. הזחלים תוקפים עצי אורן ולראשונה נתגלו בישראל בשנת 1936 באזור רמאללה ומאז הרחיב תהלוכן האורן את אזור תפוצתו וכיום מצוי כמעט בכל הארץ. לזחלים שערות חלולות שבלוטות ארס בבסיסן. השערות ניתקות ונישאות עם הרוח לכל עבר. במגע השערות בעור מוחדר הארס לגוף וגורם לגירוי קשה בעור, חדירת הארס יכולה גם להיווצר ישירות דרך הקרומים הרירים בגוף. מספר השערות הצורבות של זחל בדרגה השישית נאמד ב-630,000! ארסיותם של השערות נשמרת למשך 12 שנים לפחות, על כן גם בקנים ישנים יש סכנה. הבוגר גדול, צבעו אפור, ניתן לראותו בעיקר בחודשים ספטמבר ואוקטובר והם מסוגלים לעוף למרחקים גדולים. הביצים מוטלות בגלילים על מחטי האורן ומספר הביצים בתטולה עומד על 190. תקופת הזחל נמשכת כארבעה חודשים בהם חיים הזחלים בצוותא בתוך קינים אותם טוו ויוצאים בעיקר בלילה לאכול. בסוף חודש מרץ ותחילת אפריל, יורדים הזחלים בני הדרגה השישית מהעץ, מתחפרים באדמה ומתגלמים. תקופת הגולם נמשכת כ-6 חודשים ובסיומה לא כל הבוגרים מגיחים מן הגלמים ויש מהם שנותרים במצב גולם למשך שנה נוספת אז הם מגיחים.