מזיקי עץ
זוהי הסדרה העשירה ביותר במינים בעולם, יותר מ-350,000 מינים ברחבי העולם ומתוכם כ-3,000 מינים חיים בישראל. גודל מיני החיפושיות משתנה בתחומים נרחבים ונע מ-1 מ"מ עד ל-16 ס"מ. מחושיהם ברורים ומרובי צורות. כנפיהם הקדמיות הפכו לכנפי חפייה אשר שפותיהן האחוריות מונחות זו מול זו לאורך קו ישר באמצע הגב. הכנפיים האחוריות קרומיות ומתקפלות תחת כנפי החפייה. רגליהם לרוב הם רגלי הליכה ובמינים ספציפיים שונתה צורת הרגליים כך שתתאים לאורח חיי מין החיפושית.
החיפושיות מתרבות באמצעות הטלת ביצים מהם בוקעים זחלים רבגוניים, כמעט כל סוגי הזחלים מופיעים אצל החיפושיות: זחל ראשוני, זחל תיל, זחל עם רגליים מנוונות או חסר רגליים. דרגת הזחל היא הדרגה הארוכה בחיי החיפושית ויכולה להמשך מספר שנים.
רוב החיפושיות חיות ביבשה, חלקן טורפות, חלקן צמחוניות וחלקן אוכלות כל.
מרבית החיפושיות אינן מזיקות אבל ישנם מינים המזיקים מאוד לרכוש האדם בכך שהו ניזונות מעץ וגרגרי תבואה.
משפחת הליקטוסיים (Lyctidae)
משפחה של חיפושיות קטנות המונה כ-100 מינים, בישראל קיימים כ-5 מינים. גופם מאורך, אורכו כ-7 מ"מ וצבעם חום. הזחל ניזון מעצה ולכן מתפתח בחלקים יבשים של עץ חי, כרות או מעבד. בבתים נגועים ניתן למוצאו בעיקר במשקופי דלתות ומסגרות תמונות.
ליקטוס (Lyctus)
לארץ הובאו 4 מינים בתוך מטענים מיובאים של עץ גולמי או מעובד והם התאקלמו. מזיק זה קיים בכל העולם ומזיק בעיקר לרהיטים, רצפת פרקט וספרים. הנקבה מטילה כ-50 ביצים לתוך פתחים חשופים בעץ והזחלים מתפתחים בתוך העץ במשך תקופה האורכת עד 9 חודשים. ניתן לזהות עץ נגוע בחיפושית זו באמצעות חורי יציאה בקוטר של 1.5 מ"מ.
ליקטוס שחום (Lyctus brunneus)
מין זה הוא הגדול ממיני הליקטוס, גודלו עד 7 מ"מ. זהו מין שכיח מאוד וידוע בישראל מזה עשרות שנים. החזה הקדמי בעל פינות מעוגלות.
ליקטוס האיקליפטוס (Trogoxylon impressus)
בעל חזה קדמי מרובע ומתפתח בחלקים מתים של עצים זקופים.
משפחת האנוביתיים (Anobiidae)
משפחה של חיפושיות קטנות, מונה כ-1,500 מינים ביניהם מזיקים חשובים של מוצרי מזון ועץ. בישראל ידועים 24 מינים. צורת גופם סגלגלה ומוארכת וראשם חבוי תחת החזה הקדמי.
אנוביט נקדה (Anobium punctatum)
מכונה גם בשם "חיפושית הרהיטים". נפוצה באזורים של אקלים ממוזג ומופיעה בעיקר ברהיטים מיובאים. אורך הבוגר כ-5 מ"מ, צבעו חום עם נקודות עדינות הסדורות בשורות לאורך כנפי החפייה. מזיק למוצרי עץ כדוגמת רהיטים, חפצי אומנות, חלקי בניין, גדרות ועוד. פוגעים בעיקר בעץ יבש בשלב האחסון.
הנקבה מטילה כ-50 ביצים לפתחים חשופים בעץ והזחלים מתפתחים בתוכו מהלך תקופה של שנה.
משפחת היקרוניתיים (Cerambycidae)
משפחה זו מונה כ-30,000 מינים. בישראל זוהו כ-120 מינים, ביניהם מזיקים הפוגעים בעצי יער, במטע ובעץ תעשייתי. זוהי משפחה בעלת פרטים גדולים וגודלם נע החל מ-4 מ"מ ועד ל-80 מ"מ. המחושים ארוכים ולעיתים אף יותר מאורך הגוף. חלק מהמינים אינם ניזונים כלל בדרגת הבוגר והזחלים של מינים אלה נחשבים למזיקים. הזחל מכרסם בעץ באמצעות לסתותיו וניזון ממנו תוך כדי כך הוא נובר מחילה המתמלאת בנסורת דחוסה.
יקרונית הרהיטים (Stromatium fulvum)
אורך הזחל והבוגר מגיע ל-15 מ"מ וצבעם חום בהיר. נפוץ בכל העולם ונחשב למזיק למוצרים העשויים מעצי מחט כדוגמת רהיטים ומשקופי דלתות. החיפושיות חיות בטבע וחודרות למבנים כאלטרנטיבה לגדילה בטבע. הנגיעות בעץ עלולה להתחיל בטבע, בטרם העץ עובד והפך לרהיט. הנקבה מטילה את ביציה בתוך סדקים או חורי יציאה ישנים בעץ. הזחל משמיע קולות כרסום שנשמעים היטב. הזחלים מתפתחים בתוך העץ במשך שנים.
יקרונית אסיאתית (Anopolophora glabripennis)
מין זה מתפתח אך ורק בעץ חי ונפוץ במזרח אסיה. חיפושית זו חודרת לארצות חדשות באמצעות משלוחי עץ מעובדים, בהם היא שכנה טרם כריתתם ולאחר החדירה פוגעת בעצים חיים מקומיים ומביאה להשמדתם. מזיק זה הוא חרק הסגר חשוב בכל העולם.
משפחת הזרעוניתיים (Bruchidae)
משפחה של חיפושיות הכוללת כ-1,300 מינים, כ-40 מינים מצויים בארץ. גודלן אינו עולה על 5 מ"מ. צבעיהם אפור-חום, לעיתים עם כתמים לבנים. גופם קומפקטי ומכוסה בשיער קצר, כנפי החפייה אינן מכסות את הפרק האחרון של הבטן והמחושים ארוכים. רוב מיני הזרעוניתיים בעלי יכולת תעופה וביכולתם אף לטפס על משטחים חלקים, על כן מלכודת בור לצורך לכידתם אינה אפקטיבית.
הנקבות מטילות את ביציהן על תרמילי זרעים או ישירות על זרעים חשופים. עם הבקיעה חודר הזחל לתוך התרמיל ואז לתוך הזרע וניזון מהפסיגים. מרבית הזחלים מתגלמים בתוך הזרעים ומכינים מראש את פתח יציאתם מהזרע.