מזיקי מחסן
זוהי הסדרה העשירה ביותר במינים בעולם, יותר מ-350,000 מינים ברחבי העולם ומתוכם כ-3,000 מינים חיים בישראל. גודל מיני החיפושיות משתנה בתחומים נרחבים ונע מ-1 מ"מ עד ל-16 ס"מ. מחושיהם ברורים ומרובי צורות. כנפיהם הקדמיות הפכו לכנפי חפייה אשר שפותיהן האחוריות מונחות זו מול זו לאורך קו ישר באמצע הגב. הכנפיים האחוריות קרומיות ומתקפלות תחת כנפי החפייה. רגליהם לרוב הם רגלי הליכה ובמינים ספציפיים שונתה צורת הרגליים כך שתתאים לאורח חיי מין החיפושית.
החיפושיות מתרבות באמצעות הטלת ביצים מהם בוקעים זחלים רבגוניים, כמעט כל סוגי הזחלים מופיעים אצל החיפושיות: זחל ראשוני, זחל תיל, זחל עם רגליים מנוונות או חסר רגליים. דרגת הזחל היא הדרגה הארוכה בחיי החיפושית ויכולה להמשך מספר שנים.
רוב החיפושיות חיות ביבשה, חלקן טורפות, חלקן צמחוניות וחלקן אוכלות כל.
מרבית החיפושיות אינן מזיקות אבל ישנם מינים המזיקים מאוד לרכוש האדם בכך שהו ניזונות מעץ וגרגרי תבואה.
משפחת האנוביתיים (Anobiidae)
משפחה של חיפושיות קטנות, מונה כ-1,500 מינים ביניהם מזיקים חשובים של מוצרי מזון ועץ. בישראל ידועים 24 מינים. צורת גופם סגלגלה ומוארכת וראשם חבוי תחת החזה הקדמי.
אנובית הטבק (Lasioderma serricorne)
מוכרת גם בשם "חיפושית הטבק". צבעה אדום-חום וגודלה עד 3 מ"מ. החזה מכוסה שערות דקות ועל כנפי החפייה ניקוד דק. זהו מין קוסמופוליטי ונפוץ מאוד בארץ.
הנקבה מטילה כ-100 ביצים במוצרי מזון כגון: מוצרי טבק, עשבי מרפא, דגים, ביסקוויטים, דגים, בדי ריפוד, משי ותבלינים. הזחלים מהירים מאוד וככל שגדלים מהירותם קטנה. לאחר התנשלותם הרביעית הזחלים מתגלמים בתוך פקעת העשויה שאריות חומרי המזון.
חיפושית זו נכללת בין מזיקי המזון המסוגלים לחדור דרך אריזות פלסטיק ולתקוף את מוצרי המזון.
אנובית הלחם (Stegobium paniceum)
מוכרת גם בשם "נובר הלחם". צבעה אדום חלודה עד חום וגודלה כ-4 מ"מ. מין זה שעיר מאוד ועל כנפי החפייה קווי נקודות. לבוגרים כושר תעופה מעולה. זהו מין קוסמופוליטי ונפוץ מאוד בארץ.
הנקבה מטילה כ-75 ביצים. הם ניזונים ממגוון רחב ביותר של מוצרי מזון וביניהם: מוצרים מן הצומח, דברי מאפה יבשים, גרגרי תבואה, אוספים של צמחים, עורות, שוקולד, תבלינים ועוגיות. הזחלים מסוגלים לעמוד בפני רעב כשבוע ימים ולחדור מבעד לעטיפות פלסטיק.
חיפושית זו נכללת בין מזיקי המזון המסוגלים לחדור דרך אריזות פלסטיק ולתקוף את מוצרי המזון.
משפחת חיפושיות הנמלים (Anthicidae)
משפחה זו נקראת כך לאור הדמיון הרב בין בוגריה לנמלים. הזחלים ניזונים מרקב מהצומח בעוד הבוגרים ניזונים בחיטה. זהו מין קוסמופוליטי וניתן למצאו בחיטה מיד לאחר הקציר ובערמות חיטה המאוחסנות לתקופה תחת כיפת השמיים.
משפחת הענפניתיים (Bostrychidae)
משפחת חיפושיות זו מונה כ-550 מינים בעולם, בישראל כ-22 מינים והם בעיקר נוברי עץ. הזחלים מתפתחים בענפים יבשים. גוף הבוגרים עגלגל וחופה על הראש.
ענפנית התבואה (Rhizopertha dominica)
מוכרת גם בשם "נובר התבואה". מזיק חמור של מוצרי דגנים ונפוץ מאוד בארץ. מולדת מין זה כנראה באזור הודו ותפוצתו כיום היא כלל עולמית.
אורך גופו עד 3 מ"מ צבעו חום אדום אחיד ומבריק, לאורך כנפי החפייה קווים מנוקדים. ראשם מופנה כלפי מטה.
הנקבה מטילה עד 500 ביצים בתפזורת או בקבוצות. הזחלים ניזונים בתחילה רק מפסולת גרגרים וקמח וכשהם גדלים בכוחם לחדור לתוך הגרעינים ולכרסם את כל התכולה. הם תוקפים מינים שונים של תבואה כגון: חיטה, שיפון, תירס, אורז גולמי ומינים שונים של קטניות. בימי הקיץ חיפושית זו מסוגלת לעוף ולחדור מבעד לעטיפות של מוצרי מזון.
פעילות הנבירה של חיפושית זו עלולה להחליש קורות עץ ותומכות במחסנים ולספק מקומות מסתור למזיקים נוספים.
משפחת הזרעוניתיים (Bruchidae)
משפחה של חיפושיות הכוללת כ-1,300 מינים, כ-40 מינים מצויים בארץ. גודלן אינו עולה על 5 מ"מ. צבעיהם אפור-חום, לעיתים עם כתמים לבנים. גופם קומפקטי ומכוסה בשיער קצר, כנפי החפייה אינן מכסות את הפרק האחרון של הבטן והמחושים ארוכים. רוב מיני הזרעוניתיים בעלי יכולת תעופה וביכולתם אף לטפס על משטחים חלקים, על כן מלכודת בור לצורך לכידתם אינה אפקטיבית.
הנקבות מטילות את ביציהן על תרמילי זרעים או ישירות על זרעים חשופים. עם הבקיעה חודר הזחל לתוך התרמיל ואז לתוך הזרע וניזון מהפסיגים. מרבית הזחלים מתגלמים בתוך הזרעים ומכינים מראש את פתח יציאתם מהזרע.
זרעית השעועית (Acanthocelides obtectus)
אורך מין זה עד 4 מ"מ וגופם מכוסה במעין קטיפה בצבע אפור-צהבהב. הוא נפוץ מאוד בישראל ובעל כושר תעופה מצוין.
הנקבה מטילה עד 200 ביצים על קליפת זרעי שעועית ומדביקה אותן בצורה רופפת. הזחל בוקע ומסייר במשך כיממה על פני הזרע ובסופם חודר לתוכו. הזחל ניזון מתכולת הזרע וטרם התגלמותו מכרסם במכסה הזרע עיגול מושלם לצורך גיחת הבוגר.
הבוגרים אינם ניזונים וחיים כשלושה שבועות. בקיץ מוקם דור תוך 30 יום.
מין זה מזיק מאוד במחסנים ולעיתים הנגע נראה רק לאחר שמרבית התבואה נגועה.
זרעית מוכתמת (Callosobruchus maculates)
צורתם סגלגלה וגודלם אינו עולה על 4 מ"מ. על כנפי החפייה ארבעה כתמים כהים. נפוץ מאוד בישראל.
הנקבה מטילה את ביציה על תרמילים בשדה או על זרעים במחסן. הזחל בוקע ומיד חודר לפנים הזרע ממנו הוא ניזון ושם מתגלם עד להגחתו כבוגר.
בין מיני הקטניות המשמשים לתזונת מין זה הם: אפונה, עדשים, פול ועוד. תקיפת הזרעים יכולה להתרחש כבר בשדה. מין זה עלול לגרום להפסדים גדולים למחסני תבואה.
זרעית סינית (Callosobruchus chinensis)
גופם סגלגל וצר, כנפי החפייה בעלי גוון ורדרד ועליהם כתמים כהים. המחושים והרגליים צהובים-אדומים. אורכם כ-4 מ"מ. חיפושית זו נפוצה כמעט בכל ארצות העולם, בארץ היא נפוצה מאוד.
אורח חייה דומה מאוד לאורח חיי הזרעית המוכתמת. הבוגרים חיים רק מספר ימים.
זרעית אגוזי אדמה (Caryedon serratus)
חרק גדול וחזק. אורך הבוגר עד 4.5 מ"מ. צבעו חום אדמדם עם כתמים כהים. נפוץ מאוד בארץ וגורם לנזק רב.
הנקבה מטילה ביצים על תרמילי אגוז אדמה או על הזרעים. הזחלים לאחר הבקיעה ניזונים בזרע ועוזבים את התרמיל לצורך התגלמות.
משפחת הקלריתיים (Cleridae)
משפחה הכוללת כ-3,600 מינים. בארץ ידועים כ-20 מינים. אורך גופם מגיע עד ל-18 מ"מ, הם שעירים וצבעוניים. במרבית המינים, הבוגרים והזחלים ניזונים מטריפת חרקים ויש שניזונים מפגרים. מיעוט המינים יכול לשרוד על מוצרים מאוחסנים.
חיפושית הקופרה (Necrobia rufipes)
אורך הבוגר עד 7 מ"מ, צבעו מבריק ונע בין ירוק לסגול-כחול, הרגליים והפרקים הראשונים של המחושים אדומים. נפוץ באזורים חמים, גם בישראל.
הנקבות מטילות עד 300 ביצים לרוב על בשר מעובד. הזחלים מעדיפים חושך וטורפים חרקים וזחלים. כדי להתגלם הם עוברים לפינות חשוכות ויבשות.
מין זה נחשב למזיק התוקף בשר מעובד, מיובש מעושן וכן דגים, קמח עצמות, גבינה, עורות, פירות יבשים ואגוזים.
משפחת החיפושיות הפחוסות (Cucjidae)
לחרקים אלו צורה פחוסה ואורכם אינו עולה על 2.5 מ"מ. המחושים ארוכים, לעיתים כמחצית מאורך הגוף. מבנה הזחלים שטוח, ראשם רחב מהחזה וחיים לרוב תחת קליפות עצים ובחומר צמחי מרקיב.
חיפושית הגרגרים (Cryptolestes)
גודלם כ-2.5 מ"מ, מוארכים ושטוחים וצבעם חום בהיר. בטנם מהווה כמחצית מאורך הגוף. לבוגרים יש הליכה מתנדנדת. שני המינים של חיפושית זו נפוצים בארץ: חיפושית הגרגרים החלודה וחיפושית הגרגרים הפחוסה.
מזיקים לגרעיני דגניים, קמחים, זרעי כותנה, פולי סויה, ביסקוויטים, אגוזים, תמרים, פירות יבשים ועוד. הנקבה מטילה כ-200 ביצים בתוך חומר נגוע. הזחלים זקוקים לגרגירים פגועים כיוון שאין בכוחם לחדור את הקליפה. מחמת גודלם, בדרך כלל קשה להבחין בהם.
משפחת החדקוניתיים (Curculionidae)
משפחת חיפושיות עשירה במינים, יש בה כ-60,000 מינים ובארץ ידועים כ-200 מינים. גודלם נע בין 1 מ"מ לכדי 70 מ"מ. יש להן כיסוי גוף קשה. שמם ניתן להן לאור מבנה חזית הראש הדומה לחדק. החדק יכול להיות ארוך מהגוף או קצר ממנו. בקצה החדק ממוקמות גפי הפה. החדק אף משמש ככלי לקדיחת שקע לתוכו תוטלנה הביצים. כל הזחלים חסרי רגליים.
חדקונית האורז (Sitophilus oryzae)
צבע הבוגר חום שחור, אורכו, כולל החדק, 3.5 מ"מ ועל כנפי החפייה 4 כתמים אדמדמים. זהו המזיק הנפוץ ביותר בגרגרי דגנים מאוחסנים ונפוץ מאוד בישראל.
הנקבה מנקבת באמצעות חדקה חור קטן בגרגר התבואה ומטילה לתוכו ביצה אותה היא מכסה באמצעות נוזל ג'לטיני. במשך כל ימי חייה תטיל הנקבה עד 400 ביצים.
משפחת העורתיים (Dermestidae)
משפחת חיפושיות זו כוללת כ-900 מינים מהם כ-30 חיים בישראל. מבנה גופן סגלגל, כמעט עגול, אורכן עד 10 מ"מ וגופם נושא לעיתים שורה של קשקשים היוצר דגם של צבעים. במקרה של סכנה מקפלת החיפושית את המחושים והרגליים ונדמית למתה. מין זה מטיל את ביציו על חומר אורגני מת, ממנו ניזונים הזחלים. ביניהם מינים המזיקים לעורות, פרוות, שטיחים, נוצות, צמר, אוספי חרקים ועוד.
עורית הגרגרים (Trogoderma granarium)
הבוגר בצבע שחור-חום עליו מספר כתמים בהירים. גופו מכוסה שערות דקיקות וגודלו עד 3 מ"מ. מוצאה של חיפושית זו היא מהודו וכיום היא נמצאת בכל היבשות ונחשבת למזיק הגרגרים הקשה ביותר במדינות בעלות אקלים חם. עקב עמידותו של מין זה לחומרי הדברה, במדינות רבות זהו חרק הסגר חשוב.
הנקבה מטילה עד 60 ביצים ומיד לאחר בקיעתם מתחילים הזחלים לכרסם. בטמפרטורה נמוכה נכנסים הזחלים למצב תרדמה ומסוגלים לחיות כך שנים אחדות.
עורית הארונות (Trogoderma granarium)
הבוגר סגלגל ומקומר, בעל ראש וחזה קדמי בצבע ערמוני וגודלו עד 5 מ"מ. כנפי החפייה חומים כהים עליהם פסים בהירים רוחביים. אינו נפוץ בישראל.
הנקבה מטילה כ-120 ביצים ומתה מספר ימים לאחר ההמלטה. ניזונים ממוצרים מהחי והצומח, כגון: אבקת חלב, דגים מיובשים, צמר, נוצות, עורות, גרגרי תבואה, פירות יבשים, קמח ועוד.
עורית המזווה (Dermestes lardarius)
החלק העליון של החזה הקדמי שחור והחצי התחתון של כל כנף צהבהב עד אפור-חום עם כתמים שחורים ופס בהיר, אורכו עד 9 מ"מ. מצוי בעיקר במפעלי מזון מן החי.
הנקבה מטילה כ-150 ביצים והזחל בעל כושר חדירה טוב. תוקפים בעיקר מזון שמן כגון: בשר, גבינה וכד'.
חיפושית העור (Dermestes maculates Degeer)
צבעו חום אדמדם עד שחור ואורכו עד ל-10 מ"מ. מין זה נפוץ מאוד בארץ.
הנקבות מטילות כ-1,000 ביצים. הזחלים ניזונים מחומר שמוצאו מהחי, במיוחד עור ודגים מיובשים, ישנה עדיפות לדגי מים מתוקים.
עורית הכבשן (Dermestes ater Degeer)
מראהו זהה למראה חיפושית העור מלבד צדו הגבי שמכוסה בשיער בצבע חום זהוב. מזיק זה מצוי בישראל.
את שמו קיבל עקב הימצאותו בכבשנים שלא נוקו בתדירות גבוהה ונותרו בהם שיירי בשר בלתי-שרופים.
עורית השטיחים (Attagenus piceus)
כנפי החפייה מכוסות קשקשים היוצרים ציור. מין זה נפוץ בארץ.
הנקבה מטילה עד 100 ביצים על מצע מזון. הזחלים שעירים ומתפתחים על מוצרים מן החי ומהצומח. מין זה נחשב למזיק פרוות, בדים, שטיחים וצמר וניתן למצאו בבתים, במחסני מזון ולעיתים במזון המאוחסן בבתים. הזחלים מציגים עצמם למתים בעת סכנה.
עורית המוזיאון (Anthrenus museorum)
מזיק הנפוץ בכל האזורים הצפוניים של כדור הארץ, מזיק נפוץ ביותר במוצגי מוזיאון, בעיקר בחרקים מיובשים.
משפחת חיפושיות אוכלי פטריות (Mycetophagidae)
אורך הבוגרים עומד על 5 מ"מ וצורתם סגלגלה ומוארכת. צבעם חום עד שחור ולעיתים נקודות אדומות מעטרות את כנפיהם. חיפושיות אלה ניזונות מפטריות וחיות בסביבתם במקומות כגון: תחת קליפות עצים, ערמות שחת וחומר צמחי מרקיב. במחסן הם מתרבים במוצרים לחים ומעופשים.
חיפושית הפטריות השעירה (Typhaea stercorea)
אורך הבוגר עד 3 מ"מ, צבעו חום כהה והוא שעיר מאוד. נפוץ בעולם כולו ובארץ בעיקר בעמק בית-שאן ובעמק הירדן באזורים אלה הוא פוגע בתמרים. חיפושית זו בעלת כושר תעופה טוב.
מין זה ניזון בעיקר מפטריות אך נמצא גם במקומות ללא עובש. ניתן למוצאו גם בחיטה, תירס וסוגים שונים של קמח.
משפחת חיפושיות התסיסה (Nitidulidae)
כ-15 מינים התגלו בארץ. אלו הן חיפושיות קטנות , כנפי החפייה אינן מכסות את בטנן. אלו מתפתחות בעיקר בשאריות של חומר צמחי ובפירות תוססים. פירות שנפגעו על ידי מזיקים אחרים משמשים להם כמקום להטלת ביצים. חיפושיות אלו מגיעות לבתי האריזה מהמטעים בתוך הפירות הפגומים ושם, לאחר שהזחלים ניזונו מפנים הפרי הם מתגלמים והבוגרים נודדים בתעופה למטעים, לבתי אריזה ולמחסנים.
חיפושית התסיסה (Carpophilus hemipterus)
אורכה עד 4 מ"מ, צבעה חום כהה ועל כנפי החפייה שלה ארבעה כתמים בהירים בולטים. מין זה נפוץ מאוד בארץ.
הנקבה מטילה בממוצע כ-1,000 ביצים בעיקר באזור גידולי תמרים, תאנים, שזיפים ועוד. הזחלים מתפתחים במהירות עצומה תודות לחום המאפיין גידולי תמרים. הבוגרים חיים בין 100 ימים עד לשנה.
חיפושית התסיסה של התמר (Carpophilus mutilates Erichson)
אורכה של החיפושית עד 4 מ"מ וגופה מקומר. צבעה חום בהיר עד שחור. נפוצה מאוד בכל הארץ.
הנקבה מטילה כ-225 ביצים. מזיק ראשי של תמרים במטע ובמחסן. תוחלת חיי הבוגר היא עד ל-200 יום. מין זה מזיק גם לרימונים ופירות הדר.
חיפושית התסיסה הגדולה (Carpophilus humeralis)
אורכה של החיפושית עד ל-7 מ"מ. צבע הבוגר שחור עם כתמים חומים בהירים בבסיס כנפי החפייה. נפוץ מאוד בישראל.
הנקבה מטילה כ-900 ביצים. תוחלת חיי הבוגר היא עד ל-113 יום. מין זה מזיק בעיקר לאננס, תמרים ותאנים.
חיפושית התסיסה הקטנה (Haptoncus luteolus)
זוהי חיפושית קטנה, כ-2.5 מ"מ אורכה. צבעה חום צהוב מבריק. מצויה בישראל.
מין זה פעיל במטעים בעיקר בשעות הבוקר המוקדמות ובשעות הערב. פעיל יותר בסוף הקיץ ובסתיו ונמצא במטעי תמרים בעיקר באזור עמק בית שאן ובאזור הכינרת.
משפחת הקמביתיים (Scolytidae)
משפחה של חיפושיות קטנות . כ-5,000 מינים בעולם ובישראל כ-30 מינים מתוכם. גופן גלילי וצורתן סגלגלה או עגלגלה. אורך הבוגרים הוא עד 4.5 מ"מ. צבעם חום עד חום-שחור.
מרבית המינים חודרים לענפים ולגזעים ומתפתחים בהם באזור הקמביום וניזונים מן השיפה והעצה הסמוכות לרקמה זו.
חיפושיות אלה נמנות עם המזיקים המסוכנים של יערות. מתפתחים על עצי אורן, ברוש, אלה, זית, תמר ועוד. ידועים גם מינים המעבירים מחלות הגורמות לקטילת עצים.
במרבית המינים המצויים בישראל, חודרת הנקבה אל תוך קליפת העץ והזכר מצטרף לאחר מכן. לאחר ההזדווגות מכרסמת הנקבה מחילה צרה וארוכה לאורכה היא מטילה ביצים.
צבע הזחל לבן וללא רגליים. הוא ממשיך בכרסום העץ ונובר מחילה בניצב למחילת האם אשר בסופה הוא מתגלם.
חיפושיות הגרגרים השטוחות (Silvanidae)
משפחה בעלת חיפושיות קטנות, גודלן אינו עולה על 4 מ"מ. בדרך כלל צדי החזה מקבילים ולהן גבשושיות ותפיחות.
אורזית משוננת חזה (Oryzaephilus surinamensis)
חיפושית דקה בצבע חום כהה ובאורך ממוצע של 3 מ"מ. באמצע החלק הגבי של החזה שני חריצי רוחב ולאורך כנפי החפייה חריצים מנוקדים. זהו מין נפוץ מאוד בישראל.
הנקבה מטילה כ-400 ביצים במשך 60 ימים על מוצרי מזון. הזחלים תוקפים גרגרים ומסוגלים לחדור דרך סדקים קטנים מאוד. מין זה נחשב לאחד ממיני המזיקים הקשים בישראל.
חיפושית הגרגרים הזרה (Ahasverus advrna)
אורך מין זה קצר במעט מאורזית משוננת החזה וצורת חזהו היא מרובעת. מצוי בישראל.
מין זה ניזון מעובש וממזון מעופש אך יכול להתרבות בהצלחה על אגוז אדמה גם לא היווצרות עובש. הבוגרים עפים היטב וניתן למצאם גם על גרגרי דגנים, זרעי דקלים, פולי קקאו ועוד.
משפחת השחרוריתיים (Tenebrionidae)
משפחה המונה למעלה מ-20,000 מינים, לפחות 300 מינים ידועים בארץ. חיפושיות ממין זה בולטות מאוד בנופים מדבריים וחוליים.
הצבע של מרבית המינים הוא שחור וישנם כמה מינים בהירים יותר. זחלי השחרוריתיים חיים בתוך הקרקע או בתוך גזעי עצים מרקיבים וניזונים הן בחומר צמחי מת והן בפטריות המפרקות את החומר הצמחי. הבוגרים פעילים על פני הקרקע וניזונים מכל חומר אורגני שמזדמן להם. יש מינים הניזונים מקמח ומשאר מזונות האדם והם שגורמים נזק כלכלי חמור לאדם.
מרבית מיני השחרוריתיים פעילים בלילה ולחלקם חומר נדיף המצוי בגופם בעל ריח חריף ורעיל.
שחרורית חומה (Tribolium castaneum)
מכונה גם "חיפושית הקמח הערמונית". אורכם עד ל-4 מ"מ וצבעם אדום חום. מין זה נפוץ מאוד בישראל.
הזחלים והבוגרים ניזונים ממגוון רחב של מוצרים ומהווים מזיק בעייתי במזון טחון או במזון לבעלי חיים. הנגיעות מחיפושית זו מלווה בריח אופייני במוצר הנגוע. המוצרים העלולים להיפגע הם: חיטה, אגוזי אדמה, אגוזים, תבלינים, קפה, קקאו, פרי מיובש ועוד. חיפושיות אלה טורפות וקניבליות ומרכיב נוסף בתזונתם הוא בני מינם. ביצים וגלמים של מין זה נאכלים על ידי הבוגרים – הזכרים מעדיפים זחלים בעוד הנקבות מעדיפות ביצים.
פיזור טוב של מין זה מושג אודות לכושר התעופה של הבוגרים. בשעות הערב המוקדמות מעופפים חיפושיות אלה ממקומות נגועים בחיפוש אחר מקורות מזון נוספים.
חיפושית הקמח (המבולבלת) (Tribolium confusum)
הבוגר זהה לשחרורית החומה מלבד מבנה המחושים. זהו מין נפוץ בישראל ומצוי בקמחים ובמוצרים קמחיים.
הנקבות מטילות כ-450 ביצים בסביבת קמח. מכיוון שסביב הביצים מעטה דביק – קשה לאתרם שכן הם מתלכדים עם גרגרי הקמח שנצמדים אליהם. הבוגרים חיים כשנה אך נמצאו כאלו שחיו גם 4 שנים.
חיפושית הקמח ארוכת הראש (Latheticus oryzae Waterhouse)
אורכן 3 מ"מ וגופן מוארך. הראש ארוך יחסית לגוף וצבעו צהוב חום בהיר. מזיק זה שכיח בישראל.
מתפתחות בעיקר בסובין של אורז, מזון שבדרך כלל לא מועדף על ידי מזיקים עקב תכולת שמן נמוכה.
חיפושית הקמח רחבת הקרניים (Gmathocerus cornutus)
צבעו חום אדמדם וזהה בצורתו לשחרורית החומה מלבד זוג קרניים רחבות הבולטות מראשו. זהו מזיק לא חשוב של דגנים וניתן למצאו בטחנות קמח.
הנקבה מטילה כ-400 ביצים. מזונם מגוון ומורכב מסולת, פולי קקאו וזנגוויל ניזון גם מביצי עש וזחלים.
חיפושית הקמח השטוחה (Palorus subdeprssus)
אורך הבוגרים כ-3 מ"מ. שכיח בטחנות קמח ובתבואה מאוחסנת. מין זה מהווה מזיק לא חשוב לדגנים וגרגרים.
שחרורת הלול (Alphitobius diaperinus)
אורך חיפושית זו מגיע עד ל-7 מ"מ והן רחבות. צבעם חום-אדמדם עד שחור. מין זה נפוץ מאוד בישראל.
חרק זה אינו יכול לגרום נזק לתבואה בתנאי אחסון טובים אך בלולי עופות הימצאותו מסוכנת כיוון שהוא יכול להיות וקטור למחלות של עופות ולפתוגנים של בני אדם. כיום מין זה אינו נחשב למזיק חשוב לחיי העופות לאור שימוש נרחב בחיסונים אך חיפושיות אלה חופרות מחילות במשטחי הבידוד ועלולים למוטטם תוך תקופה של שנתיים.
החיפושית ניזונה על מזון עופות, ביצים שבורות, פגרים של עופות ובשרם של עופות חולים וחלשים . החיפושיות מצויות בשכבת ה-15 ס"מ העליונים בבור הריכוז של זבל העופות.
משפחת האפלוניות (Trogossitidae)
אפלונית הגרגרים (Tenebroides mauritanicus)
אורך הבוגר עד 11 מ"מ, צבעו שחור וצורתו שטוחה. הראש והחזה נבדלים בבירור מהבטן. על החזה ארבעה כתמים חומים כהים. מין שכיח בישראל.
הנקבה מטילה כ-1,000 ביצים. הבוגרים חיים עד שנתיים. פוגע במספר רב של מוצרים אך אינו נחשב למזיק ראשוני. בין המוצרים נמנים: דגנים, סובין, קמחים, ביסקוויטים, אגוזי אדמה, שומשום ועוד. מין זה עמיד לטמפרטורות נמוכות ויכול להתקיים תקופה ארוכה ללא מזון. חיפושיות אלו בעלות כושר חדירה לאריזות מזון ונחשבות למזיקים קשים ביותר בטחנות קמח.