בסדרת הפרעושים יותר מ-2000 מינים, מתוכם כ-40 מינים חיים בישראל. זוהי סדרה של חרקים החיים כטפילים מוצצי דם מעופות, יונקים ובני אדם.
רגלי הפרעושים ארוכות והם בעלי ירכיים גדולות מאוד, דבר המאפשר לבני סדרה זו לנתר לגובה רב. מזיקים אלו נחשבים למסוכנים לאדם כיוון שביכולתם להעביר מחלות קטלניות.
לפרעושים יכולת המתנה ארוכה; לאחר התגלמות הזחלים, הם הופכים לבוגרים בתוך מבנה הגולם וממתינים בתוכו במצב מנוחה עד אשר גירוי מכני יגרום להם להגיח בפתאומיות. דבר זה עשוי להסגיר את סיבת ההתקפות ההמוניות של פרעושים על מי שנכנס לחדר שנעדרו ממנו זמן רב.
פרעושים מהווים גורם הפצה מרכזי של מחלות רבות וביניהן חיידק "הריקציה טייפי", טיפוס מוריני, דבר ומחלות זיהומיות של בני האדם. הפרעושים הניזונים מדם חולדות נושאים עימם מחלות ומופצים בכל מקום בו מבקרת החולדה. מגיפת הדבר המכונה "המוות השחור" בה מצאו את מותם 24 מליון בני אדם בימי הביניים הופצה באמצעות פרעושים. מכאן החשיבות הבהולה בהדברתם המיידית!
אסטרטגיות הדברה
פעולות הדברה מהוות טיפול משלים לפעולות מנע להתפתחות הפרעושים.
פעולות המנע המומלצות הינם:
- טיפול בחיות המחמד (בהנחה ויש כאלו) באמצעות תכשירים המאושרים ע"י השירותים הווטרינרים, שימוש באמפולות ובקולרים דוחי פרעושים.
- שאיבה באמצעות שואב אבק עוצמתי בכל אזורי מרבץ בעלי החיים, שטיחים, ספות וכד'.
- פעולות ההדברה כנגד פרעושים משמשות כפעולות משלימות לטיפול המנע ומיושמות באמצעות ביצוע ריסוס חומרי הדברה מתקדמים בכל שטח הרצפה, הקירות, מאחורי תמונות, מזרנים, שטיחים ועוד.
- כנגד הדרגות הצעירות משולבים תכשירים מווסתי גדילה בתוך חומרי ההדברה המרוססים.
- לאחר ביצוע הדברת פרעושים יש להסיר את כל המצעים מהמיטות בחדרים הנגועים ולכבסם במים בטמפרטורה 60 מעלות ומעלה, כך גם יש לעשות עם בדים חשופים.